- Voetverzorgingstips

Voetverzorging

Onze huid, ons haar, de vingernagels: we geven er veel aandacht aan. Per slot van rekening willen we allemaal mooi en verzorgd voor de dag komen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving. Want zeg nu zelf: het is toch leuk om een compliment te krijgen dat je er goed uitziet? Vaak vergeten we echter onze voeten! En dat terwijl voeten het vaak zwaar te verduren hebben. Ga maar na: de hele dag torsen onze voeten ons gewicht, en brengen ze ons overal waar we naar toe willen, vaak ook nog in wisselend schoeisel. De kans op ongemakken aan de voeten, denk aan likdoorns, eelt, blaren, kloven en onaangenaam ruikende zweetvoeten is dagelijks aanwezig. Aandacht voor voeten voorkomt niet alleen deze ongemakken, het zorgt er ook voor dat ook voeten gezien mogen worden!

Waarom voetverzorging?

Omdat uw voeten dat verdienen! Voeten kunnen te maken krijgen met veel, vaak pijnlijke, problemen. Likdoorns bijvoorbeeld zijn een veelvoorkomend voetprobleem. Draagt u verkeerde schoenen of belast u uw voeten veel tijdens de sport, dan neemt de kans op likdoorns snel toe. Eelt ontstaat wanneer er langere tijd wrijving of druk op de huid plaatsvindt. Bijvoorbeeld door het dragen van te grote schoenen of door het dragen van schoenen zonder sokken. Zweetvoeten vergroten ook de kans op eelt. Voeten worden ook niet mooier van eelt waardoor het lopen vervelend kan aanvoelen. Blaren worden vaak ook veroorzaakt door niet passende schoenen en door lange wandelingen. Ook hielkloven zijn een probleem dat vaak voorkomt. De voeten hebben weinig talgklieren, waardoor ze sneller als andere lichaamsdelen kunnen uitdrogen. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van hielkloven fors toe.  Oudere mensen hebben er ook vaker mee te maken, doordat de huid dunner wordt of door suikerziekte.

Voetverzorgingstips: wat kunt u zelf doen?

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Gebruik vochtregulerende crème

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!

Voorkom ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • Druk door slecht passende schoenen,
  • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. U kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

  • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
  • iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! En dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...

Verhelp eeltranden aan de hiel

Niets is zo ontsierend als gele eelt randen in sierlijke open schoentjes. De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Laat dit vooral behandelen om pijnlijke en lelijke kloven te voorkomen. Na de behandeling is het raadzaam de voeten te verzorgen met een hydraterende crème. Ik adviseer u hierbij graag. 

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels

Heeft u een schimmelinfectie aan uw voeten, bedenk dan dat dit besmettelijk is voor uw huisgenoten. Voetschimmel is niet alleen ontsierend maar geeft ook vervelende, pijnlijke kloofjes en veroorzaakt ook nare voetengeur. Mensen hebben het vaak niet in de gaten als ze last hebben van een schimmelinfectie. Daarom is het raadzaam om uw voeten regelmatig door mij te laten inspecteren. Zodat we samen tot een behandelplan komen.